Pályázat

2018.10.05.

Kollaboratív, együttműködő automatizálási technológia fejlesztés a HVL Automatika Kft-nél

A HVL Automatika  Kft. 2018 évben 10,78 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a GINOP-2.1.8.-17 „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” című pályázaton. A 27,63 millió forint összköltségű beruházás keretében egy darab új eszköz és 3db új szoftver került beszerzésre.

 

A vállalkozás célja, hogy megrendelőinek a legmodernebb technológiát közvetítse ezért a
robottechnikai (elsősorban kollaboratív) és adatgyűjtő (Gépek termelésével, működésével kapcsolatban) alkalmazások bevezetése terén kíván tovább lépni. Ez által meglévő és leendő partnereknek még komplexebb megoldásokat tud a cég nyújtani. Ez a két önmagában is dinamikusan fejlődő területben látja a versenyképesség növekedésének, a piacon betöltött pozíciójának a megerősítésének alapja.

A pályázat segítségével a Kft megvásárolt 1 db Kollaboratív gyártástámogató munkaállomást, 2 db SIMATIC STEP 7 Prof. V14 SP1+SIMATIC WinCC Comfort V14 SP1 összevont Siemens Simatic fejlesztői környezetet, 2 db CXONE-AL01-EV4+SYSMAC-LE201L összevont Omron programozó szoftvert, és 2 db PC SCHEMATIC Automation software Smart 40 version 19 programot.

A projekt lévén a robotokat alkalmazó gyártósorok esetében az emberi beavatkozási pontokhoz olyan komplex, technologizált együttműködő, gépsorba illeszthető állomások piacra történő bevezetését kívánjuk megvalósítani, melyek által az adott gépsoron az emberi munka úgy végezhető el, hogy a gépsor működését nem szükséges felfüggeszteni.
Ez a technológia újdonságnak számít a piacon. A Kollaboratív gyártástámogató munkaállomást a cégnél technológiai újdonságot, adaptív innovációt jelent. A kollaboratív
robot, melyek már önmagában teljesíti az ember-gép együttműködést szabályozó szabványok, az EN ISO 13849:2008 által támasztott normákat, és az EN ISO 10218-1:2011 paragrafusait. Az együttműködő robotok megrendelői igényekhez igazodó technológiai kiegészítésekkel, applikációkkal ellátott állomások révén a HVL Automatika Kft. olyan új terméket, hatékonyabban működő szolgáltatást vezet be a piacon, melyben magas növekedési potenciál rejlik. Ezeket a technológiai kiegészítéseket, az ember-gép együttműködésre vonatkozó új applikációkat a cég saját gyártáson belül végezi, ezért kerültek beszerzésre hozzá kapcsolódó szoftverek. A beszerzett eszközön, ill. szoftvereken keresztül jobb minőségű, új szolgáltatást tud a Cég nyújtani megrendelői számára, azáltal, hogy a megrendelő valós körülmények között választhatja ki a számára megfelelő, a HVL Automatika Kft. által fejlesztett applikációt, a beszerezni kívánt technologizált, együttműködő állomáson keresztül és tevékenyen részt vehet a megrendelt állomására vonatkozó gyártási folyamatban.

A projekt megvalósításának ideje: 2018.06.12.-2018.10.05.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-00533
Támogatás mértéke: 39%
Kedvezményezett: HVL Automatika Gyártó és Szolgáltató Kft, 7694 Hosszúhetény, Kismező u. 2.